Rolando Toro Araneda

Rolando Toro

Grondlegger van biodanza

Sinds de introductie in Nederland in 2000, verovert Biodanza op hartstochtelijke wijze ons land. Het is een systeem voor menselijke groei dat in de jaren zestig gecreëerd is door Rolando Toro Araneda uit Zuid Amerika.

Rolando Toro Araneda is de grondlegger en schepper van Biodanza wat nu wordt gepraktiseerd door heel Europa, Zuid en Noord Amerika, Zuid Afrika en delen van Azië. Hij is genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede voor zijn werk met Biodanza over de afgelopen veertig jaar.

Rolando Toro Areneda is geboren in Concepcion, Chili 19e april 1924, hij heeft vele wegen en carrières gevolgd waaronder onderwijzer, medicus, psychiater, medisch research, poëet, artiest, verzamelaar van Afrikaanse kunst en antropoloog. Alles heeft op verschillende manieren bijgedragen tot de ontwikkeling van Biodanza – zijn levenswerk.

Hij heeft vele academische posten bezet waaronder de stoel van expressieve Psychologie aan de katholieke universiteit van Santiago in Chili.

Hij publiceerde boeken over poëzie en psychotherapie en had tentoonstellingen van zijn schilderijen in Brazilië, Italië en Frankrijk. Hij heeft in verschillende landen geleefd waaronder Argentinië, Brazilië en Italië. In 1998 is hij teruggekeerd naar zijn geboorteland Chili.

Rolando Toro is op 85 jarige leeftijd overleden op 16 februari 2010 in Chili.